Praktijk BODYMIND

Voor Psychologische hulp bij
Traumaverwerking, Burn-out, Stress gerelateerde klachten

Hulp bij trauma

Wat een gebeurtenis traumatisch maakt is per persoon verschillend. Er zijn verschillende vormen van traumatherapie die je kunnen helpen om een trauma te verwerken. Samen onderzoeken we welke vorm het beste bij je past, en stellen we vast hoeveel behandelingen je ongeveer nodig zult hebben.

Gevolgen van trauma

Als je vervelende gebeurtenissen hebt meegemaakt, zoals een ongeluk, een nare ervaring in het ziekenhuis, pesterijen, een aanranding, een overval, een onverwacht dood van een naaste, geweld of misbruik of getuige zijn van een ernstige gebeurtenis, dan kun je daar nog lang de gevolgen van merken. Wat er is gebeurd kan als een film terugkomen in je hoofd. Hierdoor kun je misschien minder goed slapen of concentreren, ben je eerder boos, overdreven alert en gestresst, of moe en onrustig. Je bent gevoeliger voor geluid en licht en hebt de neiging situaties te vermijden. Hulp bij trauma door therapie maakt traumaverwerking mogelijk waardoor je er minder of geen last meer van hebt.

hulp bij trauma

Hulp bij trauma

Op verschillende manieren kan hulp bij trauma verleend worden:
Somatic experiencing
TRE
EMDR
Brainspotting
Integrale Somatische Psychologie
Narm

De kern van trauma

Kenmerkend is een stressvolle gebeurtenis waar geen ontkomen aan was met een gevoel van machteloosheid, hulpeloosheid en een onmogelijkheid om te kunnen handelen. De grens van wat je aankon was overschreden en je gevoel van veiligheid was weg.

De impact van trauma

De impact wordt groter als:
-je al weinig veerkracht had
-gebeurtenissen plaats vinden in de kindertijd
-de oorzaak ligt bij de opvoeders
-er niemand is om je te helpen
-je niets kunt doen om het te voorkomen
-je steeds opnieuw overweldigd wordt

De behandeling

De behandeling is afhankelijk van het soort trauma. Grofweg maak ik een onderscheid tussen:
1. een shocktrauma
2. een ontwikkelingstrauma
Afhankelijk van het trauma werk ik met een daarvoor ontwikkelde methode.

Ontwikkelinsgtrauma

Trauma’s kunnen al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Onveilige situaties kunnen zoveel spanning oproepen dat het teveel is voor het kinderlijke brein om dit verwerken. Zo ontstaan er overlevingsreacties die zich een leven lang kunnen herhalen. Het kan gaan over geestelijke en/of fysieke mishandeling, of emotionele verwaarlozing. Maar er zijn ook mildere vormen van trauma waar je nog steeds last van kunt hebben. Hoe langer je een vervelende situatie hebt gezeten, hoe dieper de wond.

Waaraan herken je een ontwikkelingstrauma?

-laag zelfbeeld: het gevoel niet oke te zijn
-moeite, onzekerheid en zenuwachtigheid in sociale contacten
-heftige emotionele reacties: angst, boosheid, schuld, verdriet
-lichamelijke reacties: onrust, oppervlakkige ademhaling,
-voortdurende spanning die leidt tot migraine, of altijd moe zijn
-hooggevoeligheid als gevolg van een moeilijke jeugd

Verborgen trauma

Het kan zijn dat je je niet realiseert dat bepaalde gebeurtenissen ertoe hebben bijgedragen dat je uit balans bent geraakt. Dit kan zich uiten in onverklaarbare lichamelijke klachten, angst, paniek, onzekerheid, laag gevoel van eigenwaarde, depressie, perfectionisme, het gevoel dat je het nooit goed doet of er nergens bijhoort.

In alle gevallen, kun je er met behulp van speciaal voor trauma ontwikkelde methoden, ervan af komen, of in elk geval minder last hebben van hiermee samenhangende klachten.

Contact

Voor vragen over de mogelijkheden kun je mailen of bellen met:
Hanneke van der Aalst
06-13453055

info@praktijkbodymind.nl

Vergoedingen

De vergoeding valt onder de aanvullende verzekering onder psycho-sociale of lichaamsgerichte psychotherapie. Je betaalt geen eigen risico.

Op dit moment is er een wachtlijst tot februari 2022. Er is WEL plek voor online sessies, of een zogeheten "blended care traject”. Aanmelden voor de wachtlijst is schriftelijk mogelijk

Meer over tarieven en vergoedingen
© 2021 All rights reserved. | Optimalisatie door Portugalore
Fotografie: Yvonne Witte
×