Praktijk BODYMIND

Voor Psychologische hulp bij
Traumaverwerking, Burn-out, Stress gerelateerde klachten

Depressie

Als je depressief bent, lijkt het alsof niet alleen jouw wereld maar de hele wereld donker is gekleurd. Ongewild krijgt alles wat negatief is de meeste aandacht. Je voelt je vooral somber, leeg, nutteloos en eenzaam. Het goede nieuws is dat depressie behandelbaar is.

Voordat je besluit om hulp te zoeken, is het goed om te weten dat iedereen zich wel eens somber of down voelt. Een teleurstelling, narigheid of ruzie kan hiervan de oorzaak zijn. Tijdelijke somberheid hoort bij het leven. Wanneer somberheid langdurig in je leven aanwezig is, is het belangrijk om hulp te zoeken, ook al lijkt het niet urgent omdat je nog kunt blijven functioneren.

Bij een matige en ernstige depressie wordt je leven er teveel door bepaald. Hulp is dan niet meer gewenst, maar noodzakelijk.

Hoe weet je of je depressief bent?
Je herkent een depressie het best aan het gemis van positiviteit. Ongewild geef je veel aandacht aan negatieve gebeurtenissen en gedachten. Wat je ook doet, je zit niet lekker in je vel, je voelt je leeg en kunt niet meer genieten. Soms ben je tegelijkertijd bang.

Depressiviteit roept veel verzet op. Het stuurt je leven in de war en je wilt eruit. Het klinkt misschien vreemd dat een belangrijke eerste stap is leren accepteren dat je depressief bent. De meeste mensen verzetten zich waardoor verbetering achterwege blijft. In het verzet worden negatieve en sombere gedachten versterkt en kan er geen ruimte ontstaan. Met behulp van lichaamsgerichte therapie en ACT kan dit wel.

Kenmerken van depressieve klachten

  • Je vermoeid voelen, weinig energie hebben.
  • Slecht slapen of je slaapt juist heel veel.
  • Je hebt meer of juist minder eetlust.
  • Geen interesse voor plezierige dingen en activiteiten.
  • Je bent snel ge├»rriteerd of rusteloos, of juist geremd en onverschillig.
  • Je kunt je moeilijk concentreren, nadenken of beslissingen nemen.
  • Je hebt last van schuldgevoelens, van waardeloosheid of hopeloosheid.
  • Je denkt vaker aan de dood, of soms aan zelfdoding.

Uit je depressie
Depressieve klachten zijn goed te behandelen zonder medicatie. Het is altijd goed om met je huisarts te overleggen, zeker in geval van een zware depressie.
We ontdekken samen wat er onder de depressie ligt en welke gevoelens geen ruimte krijgen. Lichaamsgerichte oefeningen ondersteunen om datgene wat je vasthoudt in beweging te brengen. Ook leer je je sombere gedachten waar te nemen, en er niet op in te gaan. Je leert plaats te maken voor positieve energie en gedachten.

De praktijk leert dat 10 tot 15 sessies voldoende kunnen zijn voor herstel. Soms meer. Dit hangt af van de aard van je depressieve klachten.

Contact

Voor vragen over de mogelijkheden kun je mailen of bellen naar
Hanneke van der Aalst
06-13453055

info@praktijkbodymind.nl

Vergoedingen

Er is geen vergoeding mogelijk in de basisverzekering. De kosten kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar bij een aanvullende verzekering. Een gedeelte van het bedrag wordt vergoed mits je aanvullend bent verzekerd.

Meer over tarieven en vergoedingen
© 2024 All rights reserved. | Optimalisatie door Portugalore
Fotografie: Yvonne Witte
×