Praktijk BODYMIND

Voor Psychologische hulp bij
Traumaverwerking, Burn-out, Stress gerelateerde klachten

Hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid wordt vaak in een adem genoemd. Voor beiden geldt: het is geen stoornis. Je kunt er wel last van hebben, omdat je fijngevoelig bent. Maar dat kan ook best handig zijn. Als je hooggevoelig bent, ben je vaak overgevoelig voor prikkels en voor kritiek. Alles lijkt veel harder binnen te komen. Dan kan het hinderlijk worden in je dagelijks functioneren.

HSP therapie

HSP therapie: Wanneer ben je hoogsensitief?

‘ …Gevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in samenwerking met de hersenen. Ergens in het proces van verwerking, tussen het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, loopt het bij hooggevoelige personen anders dan bij de meeste mensen. De informatieverwerking van een hooggevoelig persoon werkt op de een of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de gemiddelde persoon. Hooggevoeligen hebben daarmee dus niet zozeer betere zintuigen, maar ze verwerken hun zintuiglijke indrukken vooral complexer… ‘ Voor hen is wellicht HSP therapie een goede manier om hiermee te leren omgaan.
Bron: www.hooggevoelig.nl

HSP en trauma

Ben jij hoog gevoelig? Dan komt waarschijnlijk alles veel heftiger bij je binnen. Je raakt overprikkeld wat ook klachten kan geven zoals snel moe worden, slecht slapen, spanning, eindeloos twijfelen, onzekerheid en een vol hoofd. Hoog gevoelige mensen zijn vatbaar voor stress, angst, depressie en burn-out. Er is een verhoogde kwetsbaarheid voor overbelasting. Als kind pikten ze alles al op. Ook datgene wat onaangenaam en onveilig voelt. Het is aannemelijk dat vroegkinderlijk trauma een rol speelt. Wat hooggevoeligheid precies is, wordt wetenschappelijk onderzocht.

Symptomen: hoe je lichaam reageert
 • Iemand ervaart prikkels zoals licht, geluid, geur en smaak veel intenser dan anderen.
 • Je bent gevoeliger voor informatie en je eigen emoties.
 • Een hooggevoelig persoon heeft moeite met het verwerken van indrukken.
 • Je hebt vaak het gevoel dat je anders bent.
 • Een hooggevoelig persoon heeft vaak de neiging tot overreageren of juist terugtrekken.
 • Je staat vaker op “aan” en bent alerter dan anderen

Therapie bij hooggevoeligheid

De begeleiding is erop gericht om beter met jezelf om te gaan. De meeste mensen die hooggevoelig zijn, zijn gericht op het zich aanpassen aan de buitenwereld en staan hierdoor vaak minder in contact met zichzelf: hun eigen behoeften en verlangens. Ik help je om weer in contact te komen met je lijf, je gevoel en jezelf. Sensitiviteit gaat over herkennen, erkennen wat er is, en het reguleren stress, zware energie en van jouw emoties. Je leert over je gevoeligheid, jouw overtuigingen en jouw kwaliteiten. Gaandeweg wordt het makkelijker om dichtbij jezelf te blijven, te ontspannen en grenzen aan te geven. Meer aarden en leven in het hier en nu kan ook behulpzaam zijn, evenals het leren filteren van prikkels van buitenaf. Je leert rust te vinden en beter te kiezen in jouw confrontatie met de buitenwereld, waarbij je voor jezelf diep van binnen weet, wat waarheid is.

 

 • Je kunt stemming en sfeer erg goed waarnemen.
 • Je hebt moeite met planning en structureren.
 • Je bent anticiperend op de behoeften van anderen.
 • Je hebt moeite met je grenzen aangeven.
 • Je hebt relatief sneller last van stress, vermoeidheid, onzekerheid en voelt je onbegrepen

Contact

Voor vragen over de mogelijkheden kun je mailen of bellen naar
Hanneke van der Aalst
06-13453055

info@praktijkbodymind.nl

Vergoedingen

Er is geen vergoeding mogelijk in de basisverzekering. De kosten kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar bij een aanvullende verzekering. Een gedeelte van het bedrag wordt vergoed mits je aanvullend bent verzekerd.

Meer over tarieven en vergoedingen
© 2024 All rights reserved. | Optimalisatie door Portugalore
Fotografie: Yvonne Witte
×