Praktijk BODYMIND

Voor Psychologische hulp bij
Traumaverwerking, Burn-out, Stress gerelateerde klachten

Ik neem je mee op reis, naar het Portugese Arganil

Geplaatst op: 19 juni 2018 | Geplaatst in: Actueel

Tot rust komen in Portugal


Arganil. Is het een stadje of een dorp? Op internet wordt Arganil aangeduid als een plaats en een gemeente in het district Coimbra. Vorig jaar ben ik verliefd geworden op deze plek. Op zich niets bijzonders, want dit gebeurt elke vakantie. Volgens manlief en mijn dochter is mijn steevaste opmerking: ‘Hier wil ik wonen’, als ik het helemaal naar mijn zin heb. De ene keer was het Groningen, de andere keer in het Hollandse landschap in de kop van Noord-Holland, dan weer de Veluwe. En een paar keer was het verder weg: Sri Lanka en Chili, in Putre om precies te zijn. Nergens had ik echter het gevoel van tot rust komen in Portugal.


De Portugese ziel


Het werd Arganil. Studenten uit Coimbra begrijpen er niets van. Er valt niets te beleven. Maar lees je de boeken van Gerrit Komrij, woonachtig geweest in dezelfde contreien, dan valt er heel wat te verhalen. Over de volksaard, de Portugese ziel, de verhouding tussen de Portugees en de natuur, en over de Nederlanders, want die zitten overal. Ook zij komen tot rust in Portugal.


‘Als ik later groot ben, ga ik in Spanje wonen’


Een paar keer per jaar reis ik - sinds we er een huis kochten, veel groter dan we van plan waren - naar dit stadje dat niet groter is dan een gemiddeld Nederlands dorp. Ik heb van kindsbeen af in Spanje willen wonen. ‘Als ik later groot ben, ga ik in Spanje wonen’ zei ik steevast in een boze bui. Ik weet niet waarom Spanje. Ik was er nog nooit geweest. Waar de verbeelding hem in zat? Geen flauw idee. Nu woon ik een maand of twee per jaar in het buurland Portugal. Gevallen voor sfeer, de charme van het stadje, de rust, de geur en de natuur om mij heen.


Frisse lucht


Gek genoeg roept het herinneringen op aan mijn leven als kind op het platteland. Het beekje achter het huis met kabbelend water, dat zoveel stroming heeft dat sommige mensen er onrustig van worden. De vogelgeluiden, de haver, de ritselende bladeren aan de bomen, de kippen en de haan, en de frisse lucht.


Wat is een totter?


En dan is er het fenomeen mobiliteit en auto’s. Auto’s in allerlei soorten en maten, van Mercedessen tot Landrovers tot Totters. Wat is een totter zul je je afvragen? Het is de zelfgekozen naam van mijn moeder voor haar brommobiel, die ze op haar 84ste noodgedwongen kocht als alternatief voor een auto, toen ze niet door de keuring heen kwam. De naam totter zit hem in het geluid van dit autotootje; je hoort ze op grote afstand. Meestal bestuurd door wat oudere Portugezen.

Groot of klein, jong of oud, man of vrouw, bij elk zeebrapad waar ik stilsta, nog zonder aanstalte te maken om over te steken, stoppen de chauffeurs steevast. Vanuit mijn inmiddels geliefde terras El Teatro aanschouw ik hoever dit is doorgevoerd. De huiskat van dit lokale café staat aan de rand van het daar gelegen zeebrapad. Drie auto’s naderen en stoppen, en poes neemt alle ruimte en de tijd om galant haar oversteek te wagen. Hierna trekken de auto’s rustig op. Goede omgangsvormen met respect voor mens en dier. Zo zie ik het graag.


Mijn inburgering


Toch vraag ik me af of er iets achter schuilgaat. Komrij beschrijft het belang van omgangsvormen en het bewustzijn van de Portugees van zijn welgemanierdheid met een welhaast theatraal karakter. Ik vermoed dat ik nog maar aan een pril begin sta, van mijn inburgering, mocht die er ooit komen.
Vooralsnog koester ik mijzelf als buitenstaander in dit stadje, en prijs ik mij gelukkig in deze omgeving met al haar schoonheid. Er valt nog veel te ontdekken.

Over een jaar, bied ik de mogelijkheid om ‘Op te laden in Portugal’. Op een manier zoals je dat het meest aanspreekt. Kijk hiervoor op mijn site: www.praktijkbodymind.nl


Casa Traca - tot rust komen in Portugal


Wil je zo lang niet wachten, dan kun je terecht bij ‘Casa Traca’, een kleine informele B&B in het dorpje Valbona op 2 kilometer gelegen van Arganil.
Genieten, ontspannen en tot rust komen staan er hoog in het vaandel. De eigenaren José en Erwin willen dit mooie en authentieke stukje Portugal graag met je delen. In hun met vogelgeluiden doorspekte tuin zijn er diverse loungeplekjes waar je vrij gebruik van kunt maken. Hier kun je alle stress loslaten, je hoofd en lijf onthaasten en alleen nog maar ontspannen en genieten. Voor meer informatie zie de website www.casatraca.com
arganil
casa traca
centraal portugal
coimbra
onthaasten
ontstressen
relaxen
rust in portugal

© 2024 All rights reserved. | Optimalisatie door Portugalore
Fotografie: Yvonne Witte
×