Praktijk BODYMIND
Voor Psychologische hulp bij
Traumaverwerking, Burn-out, Stress gerelateerde klachten

Traumatherapie
Heb je iets ingrijpend meegemaakt in je jeugd, relatie, werk of omgeving? Voel je je snel gespannen, boos, prikkelbaar, angstig of uitgeput zonder duidelijke reden? Dit kunnen signalen van trauma zijn. Traumatherapie is speciaal ontwikkeld voor het verwerken van zulke ervaringen.
Traumatherapie: voor wie?
Traumatherapie biedt hulp om de impact van het trauma te verminderen. Het is geen quick fix. Was het maar zo simpel. Als je iets ingrijpends hebt meegemaakt, wil je vaak maar één ding: dat het stopt. We richten ons op transformatie, vrij van de last uit het verleden. Het is een proces om in kleine stappen de regie over je leven weer terug te krijgen. Uit je hoofd, geheeld, krachtig, en vrij van belemmerende patronen, en negatieve emoties. Terug bij jezelf. Zodat je je niet langer alleen maar hoeft aan te passen of te overleven — maar weer kunt léven.
Traumatherapie: herstel van binnenuit
Angst, boosheid, schaamte, chronische pijn, depressie of gevoelens van schuld en waardeloosheid kunnen allemaal symptomen zijn van trauma. Herken je dit:
- Emoties die je moeilijk kunt voelen of die je overweldigen
- Een constant gevoel van alertheid of “op je hoede zijn”
- Verdoofd afgevlakt gevoel, leeg, verlaten, eenzaam
- Neiging tot “vertrekken” of “terugtrekken” in moeilijke situaties
- Moeite met grenzen stellen of verbinding maken
- Identiteitsverlies: “wie ben ik eigenlijk”
- Gaten in herinneringen
- Overlevingsgedrag hanteren; meestal onbewust
- Lichamelijke klachten zoals spierspanning, fysieke pijn of vermoeidheid?
Dit zijn normale reacties op abnormale ervaringen. Vaak ontstaan na ingrijpende gebeurtenissen, jeugdtrauma of ontwikkelingstrauma, emotionele verwaarlozing en narcistisch misbruik.
Traumatherapie: een bredere kijk, voorbij de diagnose
Voor traumatherapie heb je geen officiele diagnose als PTSS of complex trauma nodig om te starten. Of je nu kampt met prikkelbaarheid, hooggevoeligheid, onthechting, slaapproblemen, spanning, of emoties die alle kanten opschieten. Het kan allemaal het gevolg zijn van trauma. De diagnose is niet altijd het belangrijkste. Vaak gebeurt het dat een huisarts of GGZ instelling jouw klachten anders interpreteert dan wat ze werkelijk zijn – een reactie op trauma. Ik kijk verder dan labels en richt me op alle uitdagingen die zich tijdens jouw herstelproces voordoen met de focus op zelfreflectie, regie, veiligheid en persoonlijke ontwikkeling. Bij mij kun je terecht voor evidence based traumagerichte hulp, ook als je niet voldoet aan de strikte criteria voor PTSS of Complex Trauma.
Professioneel begeleid herstel
In mijn praktijk erken ik de diepgaande effecten van trauma op lichaam en geest. We luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Want daar ligt opgeslagen wat je met woorden moeilijk kunt zeggen. Je leert voelen wat er speelt — in je lijf, in je zenuwstelsel, in je binnenwereld. Je leert hoe je spanning kunt reguleren, hoe je grenzen voelt, en hoe je langzaam weer veiligheid in jezelf kunt opbouwen en verbinding kunt ervaren. Niet door eroverheen te gaan, maar door erbij te blijven. Niet om het verleden weg te maken, maar om jezelf ruimte te geven in het hier en nu.
Klaar voor herstel?
In mijn praktijk kom ik veel vormen van trauma tegen. Iedereen heeft hierin een eigen verhaal. Ik zie wel overlappingen in oorzaken. Bijvoorbeeld emotionele verwaarlozing, narcistisch misbruik, psychische mishandeling, vroegkinderlijk trauma, pesterijen. Ook zie ik overlappingen in de gevolgen: angsten, depressie, hooggevoeligheid, zelfbeeldproblematiek, co-dependentie, burn-out als gevolg van chronische stress en problemen in relaties. Herstel omvat in mijn aanpak, de onderliggende problematiek van trauma.
Wat levert traumatherapie op?
- Meer zelfvertrouwen in het dagelijks leven
- Verbeterde concentratie en focus
- Herstel van veerkracht
- Verbinding met jezelf en anderen
- Minder controlegericht, meer regie
- Gevoel van veiligheid, zelfregie, ruimte, vrijheid, helderheid, rust
- Minder angst en paniek, met gronding-en ademhalingsoefeningen blijf je beter in het hier en nu
- Emotieregulatie: technieken om heftige gevoelens te herkennen en kalmeren
- Betere relaties: grenzen stellen en verbindend communiceren
- Meer levenslust
Mijn behandelaanpak in 3 fasen
Fase 1: Veiligheid en stabilisatie. Een veilig gevoel ligt aan de basis om traumatische ervaringen te gaan begrijpen en verwerken. Herstel kan niet plaatsvinden als het zenuwstelsel voortdurend in een staat van alarm verkeert. Het is eerst nodig om de overlevingsreacties van het lichaam te herkennen en te reguleren. Door te werken aan stabilisatie leer je jezelf beter te begrijpen, en zien dat het gaat om reacties van je lichaam, en niet wie je bent. Pas als er voldoende regulatie, gaan we naar de tweede fase.
Fase 2: Verwerken. In fase 2, gaat het niet meer alleen om veiligheid creëren, maar om het trauma stukje bij beetje onder ogen te zien – met compassie, met afstand, en met nieuwe vaardigheden. Er is aandacht voor:
- De (trauma) -delen van het zelf die vastzitten in het verleden
- Het herkennen van overlevingsstrategieen als reacties op trauma
- Het integreren van herinneringen en gevoelens zonder er door overspoeld te raken
- Het opbouwen van een nieuw narratief van ‘ik ben beschadigt’ naar ‘ik heb iets meegemaakt’
In deze fase leer je: observeren in plaats van te herbeleven, luisteren in plaats van de interne strijd aangaan, de waarheid van trauma erkennen zonder je ermee te identificeren en grip te krijgen op je eigen reacties.
Fase 3: Vorm geven van een ‘nieuw leven’ waarin het trauma niet langer de hoofdrol speelt. Je ziet jezelf niet meer als ‘getraumatiseerd’ of ‘kapot’, maar als iemand met veerkracht, ervaringen en keuzevrijheid. Er komt ruimte voor vragen als: “wie ben ik buiten mijn trauma?”, “wat wil ik met mijn leven?”. Je leert leven met trauma, zonder erdoor geleid te worden, je maakt keuzes die passen bij je bent, in plaats van wat vroeger nodig was om te overleven. Je neemt verantwoordelijkheid voor herstel met compassie voor je zelf, en je zoekt nieuwe betekenis, via relaties, werk en zingeving.
Mijn werkwijze: veilig en persoonsgericht
We steken onderzoeksgericht in met veiligheid als basis voor herstel. Ik heb niet de wijsheid in pacht maar sta naast je.
- Ik help je de traumadelen te herkennen en onderscheiden
- We blijven reguleren, zodat je niet zo snel dissocieert
- Ik duw je nergens doorheen
- Er moet niks
- Ik werk lichaamsgericht, volg spanningspatronen, je houding om het lijf bij het verwerken te betrekken
- Herinneringen hoeven niet in detail verteld te worden. Het gaat om de impact, niet om de inhoud
- We verankeren nieuwe inzichten en vaardigheden
- Ik ondersteun de verbinding tussen de delen, zodat de delen niet langer in conflict zijn
- Ik help om een toekomstvisie te ontwikkelen die niet langer door trauma wordt bepaald
- Samen herkennen we momenten van terugval zonder te oordelen.
Traumatherapieën
Ik werk onder andere volgens de traumatherapie methode die Peter Levine heeft ontwikkeld. Somatic Experiencing. Effectief, erkend en wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast werk ik ook met andere methoden zoals TRE (trauma release exercises), NARM, ISP, Brainspotting, Core energetica en EFT.
Wil je meer weten over de belangrijkste methode, op basis waarvan ik werk bekijk dan het you tube filmpje waarbij Peter Levine aan het werk is. Of lees het artikel in de Optimist.
Klaar voor de eerste stap?
Je hoeft het niet alleen te doen en je hoeft niet alles te vertellen. Samen creëren we een veilige ruimte voor jouw herstelproces. Bel of stuur een email of whats-app bericht, en ik neem dezelfde dag contact op.
Contact
Voor vragen over de mogelijkheden kun je mailen, bellen of appen naar
Hanneke van der Aalst
06-13453055
Vergoedingen
Er is geen vergoeding mogelijk in de basisverzekering. De kosten kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar bij een aanvullende verzekering. Een gedeelte van het bedrag wordt vergoed mits je aanvullend bent verzekerd.
