Praktijk BODYMIND

Voor Psychologische hulp bij
Traumaverwerking, Burn-out, Stress gerelateerde klachten

Hoe UBUNTU mijn Afrikaanse wijsheid is geworden

Geplaatst op: 19 juni 2018 | Geplaatst in: Actueel
Ik vind het een mooi begrip UBUNTU. Toen ik net begon met mijn praktijk, wilde ik het deze naam geven. Ik zag ervan af, omdat het anderen misschien helemaal niets zou zeggen. UBUNTU is van origine een begrip voor Afrikaanse wijsheid over het leven.


De betekenis - wat is Ubuntu?


Om het begrip te verduidelijken surf ik op internet. Een snelle scan via Google levert de volgende teksten op:


    1. 1. Zijnsleer en ethiek ineen    1. 2. Het diepgewortelde mensbesef dat wij allen onlosmakelijk met elkaar zijn verbondenUBUNTU, het ‘ik ben omdat wij bestaan’ in plaats van onze Westerse Descartes overtuiging ‘ik denk dus ik besta’. UBUNTU gebruikte ik regelmatig:


    1. 1. Als hulpbron om mijzelf te herinneren dat ik deel uitmaak van een groter geheel. Het helpt mij om verbinding te ervaren    1. 2. Als een antwoord op de vraag: wie ben ik? Een alternatief voor het invullen van allerlei identiteitskenmerken en gericht op besef van mijzelf als wereldburger.
ZIJN en VERBONDENHEID als levensrichting


Toch slaagde ik er niet in om het in mijn werk tot uitdrukking te brengen. Totdat ik het boek ‘Liefde 2.0’ las van Barbara Frederickson over zelfcompassie en de kracht van positieve verbondenheid. Op dat moment besloot ik om de opleiding voor compassietrainer te voltooien. Ik zag opeens een grote overeenkomst tussen COMPASSIE en UBUNTU.
Beide begrippen voegen iets toe aan mijn mensbesef en verbondenheid. Vooral in een nieuw besef van de vraag ‘Wie ben ik?’


In opstand


Ik heb lang op slechte voet gestaan met deze vraag. Ik vond het een te Westerse vraag. Het bracht mij in de mopperstand op de Westerse wereld, op de ik-gerichtheid, op grote ego’s, op onrecht, op een gebrek aan betrokkenheid bij de wereld. Ik kon mij op deze manier speciaal voelen, mondialer, meer ervaren en wereldwijs.

Mijn zelfbesef ontleende ik voor deel aan mijn ervaring in Afrika. Het had ook een keerzijde: UBUNTU diende weliswaar als verbindingsbrug maar leidde in het dagelijks leven in Nederland vaak tot een gevoel van afgescheidenheid, met mensen om mij heen.


Liefde en lichtheid


Ik heb geleerd om de opstandige in mij aan te kijken. Verzet maakt langzaam plaats voor liefde en lichtheid. Ik hoef me niet per se te onderscheiden of ergens in uit te blinken. Hoef mezelf ook niet meer te bewijzen. Ik mag lief zijn voor mezelf. Ik val mezelf en anderen niet meer aan voor mijn en zijn of haar tekortkomingen. Als een tevreden mens heb ik minder stress, en ontmoet ik elke dag mensen die de moeite waard zijn. Zelfcompassie als medicijn tegen imperfectie en mijn innerlijke vijand.


Zelfcompassie werkt helend


‘Gedeelde menselijkheid maakt ons hetzelfde als je niet nauwkeurig bent’ bezingt Herman van Veen. Het formuleren van een vriendelijke ‘wens’ in de wij-vorm kan extra verbindend zijn volgens Frits Koster en Erik ten Brink in hun boek “Compassie in je leven’. Het helen van onze emotionele wonden werkt door in onze relaties met anderen, en dat werkt weer door in hun relaties met anderen en in de wereld als geheel. UBUNTU kan niet zonder zelfcompassie. UBUNTU, ik ben omdat wij zijn. Zelfcompassie werkt helend, en is verre van egoistisch.

Wil je jezelf trainen in compassie, en meer verbinding ervaren? Je kunt je nu aanmelden voor een compassietraining van 8 weken. Start oktober. Voor meer informatie neem contact met mij op.
afrika
afrikaanse wijsheid
compassie
compassietraining
ik denk dus ik besta
liefde en lichtheid
ubuntu
zelfcompassie

© 2024 All rights reserved. | Optimalisatie door Portugalore
Fotografie: Yvonne Witte
×