Praktijk BODYMIND

Voor Psychologische hulp bij
Traumaverwerking, Burn-out, Stress gerelateerde klachten

Individuele retraite Portugal

Portugal is een prettig land voor retraites. De omgeving van Arganil, een klein stadje in het district Coimbra, is verrassend vanwege de afwisseling. Daarom is Arganil een prettige plek om jezelf op te laden. Een prettige combinatie van rust als basis om aan jezelf te werken, vertier in het stadje, en de mogelijkheden die de omgeving biedt.

Individuele retraite in Portugal

De meeste mensen denken bij een retraite meteen aan stilte en meditatie en aan een stille omgeving in de “middle of nowhere”. Deze individuele retraite in Portugal is anders. De focus ligt niet op een stille omgeving maar op jouw weg naar binnen om daar de stilte te ontdekken. Het is een individueel programma volledig afgestemd op jouw behoeften dat helpt om de stilte in jezelf te ontdekken. Terwijl je in een omgeving verblijft waar van alles te doen. Met een markt op donderdag, de mogelijkheid om op een terrasje te zitten, of het maken van wandelingen.

Een unieke individuele retraite

De focus van de retraite is tot rust komen door even helemaal weg te zijn van je dagelijks leven in Nederland. Geen hectiek van je werk of je gezin. Je neemt de tijd om te herstellen van een stressvolle periode of trauma dat  jou nog steeds parten speelt.

Bezinning en rust

Bezinning en rust staat voorop in het programma dat we samen ontwikkelen. Afhankelijk van de achtergond van je stressklachten, bepalen we de focus van de driedaagse of vijfdaagse retraite. Je laat de boel, de boel en neemt de tijd om stil te staan bij jezelf na een intensieve periode van stress. Al naar gelang de invloed die het op je heeft gehad, wordt de inhoud bepaald. Omdat dit voor iedereen verschillend is, beginnen we in Nederland al  met een intakegesprek. De een kan zichzelf bijvoorbeeld kwijt zijn geraakt, terwijl de ander juist meer bij zichzelf is gekomen.

Situaties die dit kunnen veroorzaken zijn: werk of een relatie die veel van jezelf heeft gekost. Maar ook een periode van tegenslag zoals een verlies of de confrontatie met een ernstige ziekte, of last van de gevolgen van nare gebeurtenissen in je jeugd kunnen aardig wat stress teweeg hebben gebracht. Mijn expertise is om jou te helpen om hierin vooruit te komen.

Arganil als plek voor bezinning

Het verblijf is in Quinta da Rosa, aan de rand van het stadje Arganil. Het huis ligt landelijk met veel mogelijkheden om te relaxen in de tuin. Er valt volop te genieten van de vele soorten vogels, van de kabbelende beek achter in de tuin, en de diverse zitjes  en hangmatten.  Als enige gast beschik je over een mooie, grote, sfeervolle bovenwoning met eigen ingang en balkon. Daarnaast heb je een eigen keuken, toilet en douche. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de terrasruimte op de onderstaande verdieping. Een grote ruimte met open deuren naar een groot terras, waarvan je vrij gebruik kunt maken. Deze deel je met mij. Als mijn man er is, en je houdt van vogels, dan kan hij, als je daar interesse voor hebt, alles over vertellen.

Mijn ondersteuning tijdens je retraite

Om jouw retraite als moment van bezinning tot een onvergetelijke ervaring te maken is een goede voorbereiding belangrijk. Deze begint met een intakegesprek. Hierin onderzoeken we samen wat jouw intentie is voor deze retraite. Eventueel spreken we nog één of meer persoonlijke sessies af voordat de retraite begint (tegen mijn geldende tarief).

Je kunt kiezen voor logies, logies en ontbijt, halfpension of volpension waarbij rekening gehouden wordt met je dieetwensen. Na de retraite kan ik je per telefoon, skype of email ondersteunen bij de integratie van wat er tijdens of na de retraite is losgekomen.

De periode dat je bij mij verblijft ben ik betrokken op jou.  Mijn jarenlange ervaring als lichaamsgerichte psychotherapeut zorgen ervoor dat ik vanuit respect en zonder oordeel mensen begeleid.

Bedding voor bezinning

Om tot bezinning te komen heb je een goede bedding nodig. Iemand die er voor je is, in je proces naar de diepere lagen van jezelf. Bezinning leidt vaak tot stilte in jezelf. Als het stil word in jezelf, kom je dichter bij jezelf. Je vertraagt en staat stil bij dat wat er is. Er ontstaat dan ruimte voor wat jou echt raakt zoals bijvoorbeeld verdriet, boosheid of er is angst. Het heeft meestal te maken met vroegere herinneringen of actuele frustraties in je leven. Je lichaam slaat dit allemaal op. Vandaar dat ik een lichaamsgericht insteek hanteer waarin zelfonderzoek centraal staat.

Voor wie?

Een drie- of vijfdaagse bezinning is niet voor iedereen mogelijk. Het is belangrijk dat je kunt reflecteren over jezelf en op wat je is overkomen. Als er sprake is van een psychiatrisch ziektebeeld, of persoonlijkheidsproblematiek, is een individuele retraite geen goed idee. Ben je op zoek naar een symptoomgerichte of steunende behandeling, dan sluit deze retraite ook niet aan. Wil je in alle rust, samen met mij, je binnenwereld verkennen, en meer balans en verbinding willen ervaren in je leven, dan ben je van harte welkom.

Drie of vijf dagen retraite

De inhoud van de retraite is niet in beton gegoten. Het tegenovergestelde is eerder het geval. Wel staat vanaf het begin de keuze vast: drie of vijf dagen, en de intensiteit van de retraite. We bepalen dit vooraf. Je kunt kiezen uit:

 • Een all-inn verblijf van minimaal drie dagen of vijf dagen.
 • Alleen of met je partner, vriend, vriendin.
 • Een dag en avond programma, of alleen een ochtendprogramma
 • Er is veel mogelijk en niets moet.
 • Je verblijf is afgestemd op jouw behoeften en wensen.
 • Je kunt mee-eten, maar dat hoef je niet.
 • Ik ben je klankbord. Ik sta tot jouw beschikking.
 • Mogelijkheden tot wandelen, meditatie en rusten.
 • Aanvullend: tips voor uitstapjes en stedentrips.
Voorbeeld van een programma

Grofweg maak ik onderscheid in drie soorten programma’s

 • Drie of vijf dagen exclusieve persoonlijke aandacht om de gevolgen van trauma te verwerken. De kracht van intensief werken is dat je zonder verstoringen in een veilige setting leert vertrouwen op je innerlijk kompas. De retraite is gericht op heling van diep onbewust patronen. Voor drie dagen therapie reken ik 18 uur, en voor vijf dagen therapie 30 uur. Kom je voor drie dagen dan is het uurtarief € 70,- Kom je voor vijf dagen dan is het uurtarief € 55,-. Dit is exclusief de verblijfkosten. Bij een intensief trauma programma is het uitgangspunt dat je alleen komt. Je komt een dag van te voren, en blijft na het programma nog een nacht. Voor je verblijf betaal je voor vier of zes nachten. Alleen logies (€ 200,- of € 300,-), logies en ontbijt (€ 230,- of € 345,-), halfpension (€ 280,- of 420), of volpension (€ 340,- of € 510,-).
 • Een drie of vijf daags ochtendprogramma afgestemd op  jouw wensen, behoeften en mogelijkheden.  Je kunt denken aan meditatie, mindfulness, compassie, wandelcoaching, reiki massage waarbij er in de middag en avond geen programma is. De focus kan liggen op een bepaald thema wat je wilt verdiepen zodat je weer opgeladen raakt. Dit programma is makkelijk te combineren als je met een partner, vriend of vriendin komt. (De tarieven van de verblijfskosten liggen dan hoger). Je hebt dan volop  vrije momenten om de mooie omgeving te verkennen, een boek te lezen,  of te genieten van de tuin rond de Quinta of een terrasje in de stad. Voor dit programma is het alleen mogelijk om uitsluitend logies of logies en ontbijt te boeken. De kosten voor de sessies behorende bij het ochtendprogramma bedragen bij een driedaagse € 80,- en een vijfdaagse € 70,- per uur.
 • Een vijfdaags programma om weer op te laden na een periode van tegenslag of een burn-out. Dit is een combinatie van therapie en retraite. Voor dit programma is het mogelijk om alleen een ochtendgedeelte in te plannen voor vijf dagen. Drie dagen is voor een dergelijk programma te kort. Het uurtarief bedraagt € 60,- uitgaande van 3 uur per dag.

Contact

Voor vragen over de mogelijkheden kun je mailen of bellen naar
Hanneke van der Aalst
06-13453055

info@praktijkbodymind.nl

Vergoedingen

Er is geen vergoeding mogelijk in de basisverzekering. De kosten kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar bij een aanvullende verzekering. Een gedeelte van het bedrag wordt vergoed mits je aanvullend bent verzekerd.

Meer over tarieven en vergoedingen
© 2022 All rights reserved. | Optimalisatie door Portugalore
Fotografie: Yvonne Witte
×